top of page

De Argentijnse muziek

In een golf van culturele heroriëntatie heeft Argentinië de tango nieuw leven ingeblazen. Tekst en muziek geven op meeslepende wijze uitdrukking aan de nostalgie van de emigrant, die terugdenkt aan het vaderland dat hij verliet, en aan de gevoelens van de man en zijn onbereikbare liefde.

De tango heeft als aansprekend Argentijns cultuurverschijnsel een moeilijke tijd gehad. Na de val van de regering Perón (1976) werden onder de nieuwe dictatuur samenscholingen verboden en danslokalen gesloten. De tango ging ondergronds en werd een vervolgde activiteit met artiesten op zwarte lijsten.

Dat veranderde allemaal toen in 1983 de militaire dictatuur van het toneel verdween en de tango weer vrij kon worden gedanst en beleefd. Dansgelegenheden gingen weer open en mensen die in geen 25 of 30 jaar gedanst hadden verschenen weer publiekelijk op de dansvloer.

Carlos Gardel

Carlos Gardel (Toulouse, 1890) is in de geschiedenis van de tango een prominent figuur. Hoewel zijn geboorteplaats omstreden is, woonde hij in zijn jeugd in Argentinië en is hij vanaf 1923 Argentijns staatsburger. Hij stierf in 1935 door een vliegtuigongeluk, op de top van zijn roem. Soms hoor je uit oude, krakende grammofoonspelers nog zijn klagende baritonstem.

Sinds 1999 is er op 11 december, de geboortedag van Carlos Gardel, een nationale Tango-dag en wordt er volop op straat gedanst. Zo is de tango weer terug waar die begon.


Tango herleeft

Veel jonge mensen zijn sinds de val van de dictatuur geïnteresseerd geraakt in hun Argentijnse identiteit en wilden de tango leren dansen.

De tango is echter een moeilijke dans. Het gaat om de juiste passen op het juiste ritme, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ook voor Argentijnen. Daarom zijn er talloze tangoscholen, tangocursussen en tangotelevisiekanalen om je te helpen de originele versie onder de knie te krijgen. Hedendaagse artiesten als de Bajo Fondo Tango Club en Cristóbal Repetto geven er een eigentijdse draai aan.

Naast de tango is het de moeite waard ook eens luisteren naar andere regionale muziekstijlen: Chamane uit het noordoosten; Baguala uit het noorden; Zamba uit Salta (bij Bolivia); Chacarera, een volksdans uit het noordwesten; Gato, een variant op de Chacarera en Kaami o Malambo Patagonico en de Chorrillera uit het zuiden.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page