top of page

de Argentijnse kookcultuur

In tegenstelling tot de buurlanden, waar men zich enthousiast te goed doet aan de culinaire schatten van Zuid-Amerika, heeft Argentinië in zijn kookcultuur een onmiskenbare Europese nalatenschap bewaard. Je kunt dus niet spreken van een Argentijnse keuken in de zin zoals er van de Franse, Italiaanse of Japanse keuken wordt gesproken.

Afbeelding: handgemaakte Empanada's in Argentinië


Toen de eerste Europese ontdekkingsreizigers een kijkje kwamen nemen in de inheemse keuken, wisten ze niet wat ze zagen. Als kieskeurige eters konden ze de aardappel wel waarderen, maar haalden ze hun neus op voor andere lokale ingrediënten. De guanacos (kameelachtige lamasoort) leken volgens hen op wandelende overjassen. Dus schakelden ze het thuisfront in voor proviand: vee, gevogelte en groenten.

Invloed kolonisten

De Argentijnse keuken is hierdoor grotendeels Europees georiënteerd en meer beïnvloed door de vroege kolonisten dan door de oorspronkelijke bewoners van de pampa’s en de Patagonische vlakten.

De Argentijnse bijdrage aan de wereldgastronomie bestaat uit eenvoudige smaken en natuurlijke ingrediënten, aardappelen uit de Andes, lamsvlees uit Patagonië, krabben uit Ushuaia, forel uit Bariloche, bessen uit Rio Negro en uiteraard rundvlees van de pampa’s, de beroemdste graslanden ter wereld.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page