top of page

Historie bodega Norton

Bodega Norton werd in 1895 opgericht door Sir Edmund James Palmer Norton, Engelsman van geboorte en spoorwegingenieur bij de Buenos Aires Spoorwegen. Hij was betrokken bij de spoorlijnaanleg tussen de kust van Chili en die van Argentinië.

Sir Edmund begon Bodega Norton als een hobby. Hij werd verliefd op een schone uit Mendoza en besloot zich daar ook te vestigen. Zijn bodega lag in de vallei van de Mendoza River aan de uitlopers van het Andesgebergte in Luján de Cuyo (eerste Appellation Contrôlée van Argentinië).

Uit het Mendozagebied komt circa 70% van de Argentijnse wijnproductie. Wijntechnisch gezien wordt Luján de Cuyo beschouwd als één van de beste wijngebieden van het land met wijnen die zich qua kleur, aroma en smaak kunnen meten met de beste ter wereld.

Swarovski Het moderne tijdperk van deze eerbiedwaardige bodega begon in 1989 toen het bedrijf werd overgenomen door de huidige eigenaar Gernot Langes-Swarovski. De heer Langes-Swarovski, een vooraanstaand Oostenrijks zakenman, besloot zijn liefhebberij om zelf wijn te maken een professioneel vervolg te geven.

Hij had al geëxperimenteerd met een klein druivenpersje, maar nu kocht hij het wijngoed in de Mendoza River Valley. De welgestelde Swarovski investeerde enorme bedragen in Bodega Norton en realiseerde in korte tijd één van meest geavanceerde wijndomeinen ter wereld. Sensoren onder de grond geven informatie over de bodemgesteldheid, de vochtigheidsgraad en alle andere zaken die bepalend kunnen zijn voor het welslagen van een oogst. Computers houden van dag tot dag de stand van zaken bij.

Een geavanceerd irrigatiesysteem zorgt voor voldoende water als de weergoden het een keer laten afweten. Het systeem is daarvoor aangesloten op een eigen buffer met een enorme voorraad mineraalrijk bergwater. Daarnaast wordt volop geëxperimenteerd met verschillende manieren van opbinden van de ranken. Bij Bodega Norton wordt op niets bespaard om kwaliteit te leveren.

Het bedrijf verkoopt tien miljoen liter wijn per jaar, die wordt geëxporteerd naar 27 verschillende landen.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page