19 augustus
DIA DEL LIBERTADOR
JOSÉ DE SAN MARTIN

Op 17 augustus 1850 overleed in Boulogne-sur-Mer (Frankrijk) de Argentijnse generaal José de San Martin. Hij is een van de meest bewonderde vrijheidsstrijders van Zuid-Amerika. Op de Dia del Libertador Jose de San Martin eert Argentinië hem als ‘Padre de la Patria’. Dat gebeurt steeds op 3e maandag in augustus. Dit jaar is dat 19 augustus.

 

In 1817 trok hij vanuit Mendoza over de Andes, een militaire onderneming die vaak wordt vergeleken met de tocht over de Alpen door Hannibal en Napoleon. De tocht was, aansluitend op de succesvolle opstand in Argentinië, het begin van de bevrijding van Chili.

 

Gesprek met Bolivar
Na een onderhoud onder vier ogen met mede-bevrijder Simon Bolívar later in Ecuador legde San Martín plotseling zijn militair commando neer en trok zich terug uit het publieke leven. In 1824 verliet hij Zuid-Amerika om in Frankrijk te gaan wonen. De inhoud van het gesprek met Bolivar is nooit bekend geworden.

 

Gauchos Grill heeft 19 augustus opgenomen in de serie Happy Days, dat zijn dagen waarop de gasten ter gelegenheid van hun bezoek van ons een extra attentie ontvangen. Deze keer is dat een exclusief potje heerlijke Dulce de Leche met een Gauchos signatuur.

 

 

Hoe het verder ging met José de San Martin

In 1824, na de dood van zijn vrouw Remedios de Escalada, vertrok San Martín met zijn dochter Mercedes naar Europa. Hij woonde korte tijd in Engeland, daarna in Brussel.

 

In aanloop naar de Belgische Revolutie polsten burgemeester Wellens, de graaf van Merode en Alexandre Gendebien discreet of hij bereid zou zijn de militaire leiding van de opstand (tegen de Nederlandse Koning Willem I) op zich te nemen. Hij sloeg dit echter af en keerde in 1829 terug naar zijn vaderland.

 

In Buenos Aires weigerde men hem aan land te laten. Het schip maakte daarop rechtsomkeer en San Martín belandde weer in Brussel. Daar maakte hij de revolutie mee. Na afloop ging hij met zijn dochter naar Frankrijk: eerst naar Parijs en in 1848 naar Boulogne-sur-Mer. In deze laatste fase van zijn leven werd hij geplaagd door ziekte en slechte gezondheid. Hij overleed op 17 augustus 1850.

 

In 1880 werd zijn lichaam overgebracht naar Buenos Aires en herbegraven in de kathedraal van Buenos Aires.